Vi kender alle sammen til følelsen af at være trætte, udmattede og uden energi.

Dette er ganske normalt i mindre perioder af vores liv. Det kan komme som følge af pressede perioder, nætter med for lidt søvn eller perioder, hvor motionen ikke er blevet holdt ved lige.

For nogle kan træthed dog også gå hen og blive til et decideret karaktertræk for hverdagen. Her kan det være invaliderende for den enkelte persons dagligdag og rutiner konstant at føle sig træt.

Her begynder man at tale om kronisk træthedssyndrom, såfremt det fortsætter i en periode på over 6 måneder.

Om træthed er kronisk eller ej, kan være svært for den enkelte selv at fastslå, og mange vælger i den forbindelse at søge behandling eller anden form for hjælp med deres symptomer.

Oplever du et energisvigt i hverdagen, som har stået på længe, kan du i denne artikel læse mere om, hvad du konkret kan gøre for at komme din træthed til livs.

Hvad indebærer kronisk træthedssyndrom?

Som sagt kender de fleste til en eller anden form for træthed, der kan ramme hverdagen fra tid til anden.

Når trætheden bliver kronisk, vil det sige, at denne energiforladte tilstand har stået på i en periode, der er længere end et halvt år.

Kronisk træthedssyndrom påvirker i høj grad livskvaliteten og kan for mange gøre det svært at opretholde en normal hverdag med de rutinebaserede gøremål, denne indebærer.

Af denne grund kan man klassificere denne tilstand som invaliderende, og det er dermed essentielt at søge en form for behandling for at komme til bunds med de symptomer, der måtte være.

Når man snakker træthed, er det nemlig et stort spektrum af symptomer man arbejder med og som kan være årsagsgivende for tilstanden. Herunder er listet et par stykker:

  • Mangel på søvn.
  • Uhensigtsmæssig kost.
  • For lidt motion.

Din behandler kan i denne situation kortlægge din historik med træthed og således indsnævre, hvilke årsager der måtte være på spil.

Hvad kan man gøre for at behandle træthed?

I behandlingen af kronisk træthedssyndrom vælger mange i første omgang at gå til deres læge.

Her vil der typisk blive taget nogle blodprøver for at se, om kroppen lider under et mangel af eksempelvis jern eller andet.

I denne forbindelse vælger mange at supplere de svar, der er at få fra lægen, med en anden form for behandling.

Her vælger mange danskere at gå til de osteopatiske klinikker rundt omkring i landet, der tilbyder en helhedsorienteret behandlingsform.

Her vil der blive taget højde for de pågældende mentale og fysiske tilstande, og kroppens anatomi vil blive undersøgt med henblik på at finde årsagen til trætheden.

For flere af de osteopatiske klinikker i Danmark vil man også kunne finde behandlere, der er eksperter i funktionel medicin.

Denne praksis anvendes ofte til træthed, da der her er et særligt fokus på kost og livsstilsvaner samt rådgivning af disse.

Et forløb ved funktionel medicin vil have fokus på at følge udviklingen i klientens velvære og således komme trætheden til livs over en mindre periode, hvor sessionerne ligger fordelt med jævne mellemrum.