Category Archives: Sundhedsblog

Undgå skader ved skrivebordet

Med et skrivebordsarbejde følger ofte lange dage, hårdt arbejde og trætte led. Det er ikke alle, der oplever konsekvenser ved at sidde stille så længe ad gangen. Men dem, der gør, døjer til gengæld med dem noget så grueligt.

Undersøgelser viser, at danskerne sidder ned i mere end otte timer dagligt – og det kan virke som en skræmmende tanke. Før i tiden var vores arbejde på en mark, men nu sidder vi foran PC’en.

Hvis du vil undgå skader i led, trætte øjne og en dårlig ryg, kan du læse vores tips.

Dyrk motion

Langsigtet handler det jo om at opveje den tid, du sidder ned, med motion. Hvis du er i god nok form, bør det ikke være et problem, at du er nødt til at sidde ned i længere tid.

Når vi sidder ned så længe ad gangen, er der typisk større risici forbundet med dette. Og for at forebygge dette, skal du altså sørge for at røre dig – dagligt.

Pas på hænderne

Musearm er et reelt problem, som mange døjer med.

Contour design er en ny række af produkter til at afhjælpe museskader fra Contour. Deres produkt, Unimouse, er eksempelvis lavet til dem, der døjer med problemer. Den kan justeres, så du kan ændre den muskelgruppe, du bruger, når du arbejder.

Contour laver ydermere et keyboard, der ergonomisk er det bedste for dine håndled. Du kan selv tilpasse din skriveposition, så tastaturet passer til din krop. Deres taster er lydsvage, så du ikke bliver generet af lyde, når du skriver.

Bevæg dig i løbet af dagen

Sørg for at tage pauser i løbet af din arbejdsdag. Hver halve time kan du kigge væk fra skærmen og fokusere på ét punkt. På den måde får dine øjne lidt ro.

Hvis du har et hæve/sænke-bord, er dette også genialt til lige at strække benene og rette ryggen op i løbet af dagen. Et kvarter stående hver eller hver anden time kan også gøre en markant forskel.

Døjer du allerede med stive, slidte led, kan du overveje at lave lidt forskellige stræk i løbet af dagen.

Hav en god siddeposition

Dette lyder måske ikke ligefrem som raketvidenskab, men sørg for at sidde ret op og ned, når du arbejde. Sæt fødderne på gulvet, så dine ben ikke hænger ud over stolen. Ret ryggen og træk skuldrene tilbage. Skub hofterne tilbage og overkroppen frem. Slap af i armene, og hvil håndled og underarm på bordet. Sæt skærmen, så du ikke overanstrenger nakken.

3 tips til en bedre nattesøvn

Det kommer helt sikkert ikke som en overraskelse for dig, at det er vigtigt, at du får en god nattesøvn – og rigeligt af den. Alligevel kan det godt være svært at gennemskue for de fleste, hvordan de helt præcist får den der rigtig gode nattesøvn.

Vi giver dig her 3 simple råd til, hvordan du kan forbedre din nattesøvn – det er helt sikkert nemmere, end du lige går og tror.

Luft ud i soveværelset

Vejen til den gode nattesøvn bliver rent faktisk lagt, allerede inden du overhovedet har lagt dig i din seng. Og hvordan kan det så være? Tænker du måske. Men vores første råd lyder på, at du, cirka 10-15 minutter inden du planlægger at gå til køjs, skal åbne vinduet inde i soveværelset for at skabe gennemtræk.

Når der bliver lavet gennemtræk lige inden sengetid, vil luften helt automatisk være langt bedre for at sove i for dig. Og du kan tro, det er noget, der kan mærkes!

Du skal ligge ordentligt

Den gode nattesøvn kommer ikke ud af det blå. Du er nødt til at sørge for, at du ligger i en god seng, og at du har en god pude og dyne. Især din hovedpude har stor betydning for, hvor godt du ligger om natten.

Du skal gerne have en hovedpude, der giver dig god støtte hele natten, så du ligger godt gennem hele din nattesøvn. Hvis ikke din nakke og din krop generelt ligger godt, kan det mærkes den næste dag. Sørg derfor for, at du ligger ordentligt, hvis du vil være sikret den gode nattesøvn.

Læg mobilen fra dig

Det er for mange en vane lige at tjekke e-mails, nyheder eller de sociale medier, når de har lagt sig i seng – men det er faktisk en rigtig dårlig idé. Det stærke lys går ind og forstyrrer din hjerne og dermed din søvnrytme. Kigger du ind i en skærm inden sengetid, har det samtidig den negative effekt, at din hjerne bliver underholdt, og så falder kroppen ikke til ro, som den skal.

For at få en god nattesøvn anbefales det, at du ikke kigger på nogen skærm en hel time før, du går i seng. Prøv det, når du skal i seng i aften – du vil uden tvivl mærke en effekt. Din krop bliver træt på en helt anden måde, når den ikke forstyrres, inden du går i seng. Og det kan altså mærkes ved, at du vil have nemmere ved at falde i søvn, og at du generelt vil opleve en langt bedre søvn efterfølgende.

Hvornår skal du lægge en kabale?

At lægge en kabale er noget, som man aldrig bliver for gammel til. Hvis man går flere år tilbage i tiden, så vil man kunne konstatere, at vores tipoldeforældre også sad med et spil kort og forsøgte at få forskellige typer af kabaler til at gå op.

Ligeså vel som dengang som nu, så var det ikke altid det lykkedes, og det var ikke altid at man formåede at bevare det gode humør, når man kom ind i en dårlig stime, hvor man følte at ens ulykke ingen ende ville tage, eftersom det ikke føltes til at nogen af kabalerne ville lykkes for en. Dog skal man ikke glemme, at netop fordi, at kabalen ikke altid går op faktisk er grunden til, at de for mange kan virke så vanedannende at lægge.

Hvis du derfor er lige så glad for at lægge kabaler som os her på sitet, så vil du sikkert sætte pris på nogle af disse tips til, hvornår og hvor man kan lægge en kabale.

Efter arbejde

Det er altid en god ide at lave noget, der gør en i godt humør, efter at man er kommet hjem fra arbejde. Hvad bedre ville derfor være at lave end at spille en kabale der? Man skal tage sig god tid og sætte sig godt til rette med ens kort eller med ens computer, hvis man vælger at lægge sin kabale derpå.

Dernæst bør man sætte sig et sted, hvor der er fred og ro. Efter en dag på arbejdet kan man nemlig være godt udkørt og derfor nytter det ikke, at der er en masse forstyrrelser.

Inden du går i seng

En anden ide er at gøre det, inden man går i seng ,eller måske faktisk når man står op om morgenen. Uanset hvilken mulighed man vælger, så vil det i hvert fald give god mening, da det enten er en god afslutning på dagen, eller en god måde at starte den på. Og hvis man skulle være så heldig, at den går op, så ved man, at man kan sove ekstra godt!

Hvis du vil lægge en kabale eller flere, så kan du gøre det online via linket.

Lav sjove indslag, hvor gæsterne bevæger sig

Har du nogensinde været til fest, hvor der ikke var sjove indslag med? Det har jeg, kan jeg fortælle, og det var ikke noget, der var særlig spændende. Tiden gik langsomt frem, og der gik ikke længe imellem, at man kiggede på uret. Der skal altså gerne være festlige indslag med, når man afholder en fest, og det bliver kun bedre, hvis man formår at afholde indslag, hvor gæsterne får lov at komme op fra stolene og måske får sig bevæget en smule.

Lav indslag der giver sved på panden

Der er ingen, der siger at man til en fødselsdagsfest, et bryllup eller en julefrokost udelukkende skal holde sig til kun et enkelt sjovt indslag. Det er lige før, at man kan benytte sig af den tommelfingerregel der hedder, at jo flere indslag jo bedre.

På den måde undgår man, at nogen af gæsterne kommer til at sidde i samme situation, som beskrevet ovenover – og det er den værste situation, man kan putte sine gæster i. Tiden skal gerne flyve afsted, og det skal gerne være sådan, at når festen først er forbi, så trækker man ærmet til side og kigger en ekstra gang på sit ur, mens man tænker: det var lige godt pokkers – hvor blev den tid dog af?

Skift derfor gerne mellem indslag, hvor gæsterne får lov at sidde på deres pladser, og indslag hvor gæsterne skal få sig rørt. Hvis du vil have nogle ideer til dette så kan de findes ved at klikke her. Siden specialiserer sig i sjove selskabslege og lignende til fest og den slags.

En ide til et sjovt indslag med gang

En hurtig ide kommer her: fortæl de kvindelige deltagere, at de skal tage deres venstre sko af. Nu blandes disse i en pose og nu skal alle mænd trække en sko. Nu skal mændene finde den kvinde, hvis sko man har taget. Når man har fundet hende, må man sætte sig til bords. Det sidste par der ikke formår at finde hinanden, har tabt spillet.

Når døden kommer tæt på

Det er umuligt at leve et helt liv uden at få døden ind på nært hold. Måske har du lige haft døden inde under huden eller kender nogen, som har? Vi tackler alle sorg forskelligt, og der findes desværre ikke en gylden middelvej, som du kan gå på, for at komme ud på den berømte anden side. Sorg er en proces, men hvordan kommer du videre?

At komme videre – hvordan?

Det første, du selvfølgelig skal gøre, er at finde en god bedemand i eksempelvis Odense. En god bedemand er alfa og omega, når du skal sende din afdøde godt afsted – om du er religiøs eller ej. Når du mister, skal du ofte bruge lidt tid på at forstå, at vedkommende ikke er her mere, og derfor er en begravelse eller bisættelse et vigtigt led i den proces. Det kan en god bedemand hjælpe dig med.

Men hvad betyder det at komme videre? Betyder det at glemme, at blive glad igen eller noget helt tredje? Det er individuelt. De fleste vil dog opleve, at det at komme videre er en mærkelig størrelse. Døden kan ikke bare parkeres, og den vil sætte sine spor hos dig og dine omgivelser. Du glemmer ikke, men du skal nok blive glad igen. Sådan er vores hjerner heldigvis indrettet.

Det gode liv indeholder også sorg

Når du mister, føles det som om, at din verden falder sammen, og tingene bliver placeret i et helt nyt perspektiv. Det er utopi at tro, at et godt liv er et liv uden sorg. Alle mennesker vil opleve sorg – nogen mere end andre. Døden er en naturlig del af livet, og mange er heldige at blive gamle og få en naturlig død som et resultat af alderdom. Andre dør desværre under mere ulykkelige omstændigheder. Uanset hvordan vi mister, vil det sætte sine spor, og det må vi forholde os til.

Der vil være perioder i vores liv, hvor sorgen fylder. Og der vil være perioder i vores liv, hvor vi er grundlæggende lykkelige. Et godt liv indeholder altså både sorg og glæde og op- og nedture. Sorgen er subjektiv, og den skal tackles subjektivt.

Rammes du af sorg,  kan du med fordel tage fat i en bedemand, som kan hjælpe dig med at tage det næste skridt. Måske du har brug for at være alene, eller måske du har brug for en sorggruppe. Det kan en bedemand også hjælpe dig med.