Med et skrivebordsarbejde følger ofte lange dage, hårdt arbejde og trætte led. Det er ikke alle, der oplever konsekvenser ved at sidde stille så længe ad gangen. Men dem, der gør, døjer til gengæld med dem noget så grueligt.

Undersøgelser viser, at danskerne sidder ned i mere end otte timer dagligt – og det kan virke som en skræmmende tanke. Før i tiden var vores arbejde på en mark, men nu sidder vi foran PC’en.

Hvis du vil undgå skader i led, trætte øjne og en dårlig ryg, kan du læse vores tips.

Dyrk motion

Langsigtet handler det jo om at opveje den tid, du sidder ned, med motion. Hvis du er i god nok form, bør det ikke være et problem, at du er nødt til at sidde ned i længere tid.

Når vi sidder ned så længe ad gangen, er der typisk større risici forbundet med dette. Og for at forebygge dette, skal du altså sørge for at røre dig – dagligt.

Pas på hænderne

Musearm er et reelt problem, som mange døjer med.

Contour design er en ny række af produkter til at afhjælpe museskader fra Contour. Deres produkt, Unimouse, er eksempelvis lavet til dem, der døjer med problemer. Den kan justeres, så du kan ændre den muskelgruppe, du bruger, når du arbejder.

Contour laver ydermere et keyboard, der ergonomisk er det bedste for dine håndled. Du kan selv tilpasse din skriveposition, så tastaturet passer til din krop. Deres taster er lydsvage, så du ikke bliver generet af lyde, når du skriver.

Bevæg dig i løbet af dagen

Sørg for at tage pauser i løbet af din arbejdsdag. Hver halve time kan du kigge væk fra skærmen og fokusere på ét punkt. På den måde får dine øjne lidt ro.

Hvis du har et hæve/sænke-bord, er dette også genialt til lige at strække benene og rette ryggen op i løbet af dagen. Et kvarter stående hver eller hver anden time kan også gøre en markant forskel.

Døjer du allerede med stive, slidte led, kan du overveje at lave lidt forskellige stræk i løbet af dagen.

Hav en god siddeposition

Dette lyder måske ikke ligefrem som raketvidenskab, men sørg for at sidde ret op og ned, når du arbejde. Sæt fødderne på gulvet, så dine ben ikke hænger ud over stolen. Ret ryggen og træk skuldrene tilbage. Skub hofterne tilbage og overkroppen frem. Slap af i armene, og hvil håndled og underarm på bordet. Sæt skærmen, så du ikke overanstrenger nakken.